Η αξία των Ανοικτών δεδομένων

O Stephen Ledaek του Aidpreneur κάλεσε, για το 161ο επεισόδιο της διαδικτυακής ραδιοφωνικής του εκπομπής «Terms of Reference», τον Pavel Richter, Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης. Η Aidpreneur είναι μια διαδικτυακή κοινότητα που ασχολείται με θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, ανθρωπιστικής βοήθειας και διεθνούς ανάπτυξης. Η εκπομπή καλύπτει μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο.

Η συζήτηση των Stephen Ledaek και Pavel Richter με τίτλο «Υποστηρίζοντας το κίνημα Ανοικτών Δεδομένων» ήταν πλούσια καθώς περιελάμβανε πολλά ζητήματα γύρω από τα ανοικτά δεδομένα όπως:

  • Τι είναι ανοικτά δεδομένα;
  • Με ποιο τρόπο μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων; (συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου τους στην υποστήριξη και ανάπτυξη της εργασίας)
  • Και την τρέχουσα κατάσταση των ανοικτών δεδομένων παγκοσμίως

Όπως σημειώνει ο Pavel : «Υπάρχουν απεριόριστοι τρόποι με τους οποίους τα ανοικτά δεδομένα αποτελούν ήδη μέρος της ζωής σου, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να αποτελούν».

Έπειτα από πέντε χρόνια προϋπηρεσία ως διευθυντής της Γερμανικής Wikimedia, ο Pavel Richter ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στο Διεθνές Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης. Όπως μας εξηγεί, το Διεθνές Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης εστιάζει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ανθρώπων που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ανοικτά δεδομένα (όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστές στα πεδία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της υγείας και της καταπολέμησης της διαφθοράς) και των ανθρώπων που έχουν τεχνικές γνώσεις γύρω από τους τρόπους εργασίας με τα δεδομένα. Η γεφύρωση του χάσματος που επιχειρεί το Διεθνές Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης δημιουργεί μεγάλο αντίκτυπο καθώς δίνει τη δυνατότητα σε οργανισμούς να χρησιμοποιήσουν τα ανοικτά δεδομένα για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Στην εκπομπή γίνονται αναφορές σε πολλά παραδείγματα που αναδεικνύουν την αξία των ανοικτών δεδομένων στην καθημερινότητα μας. Από το πως χρησιμοποιήθηκε το OpenStreetMap από τους εθελοντές την επαύριο του σεισμού στο Νεπάλ για την χαρτογράφηση των δρόμων που καταστράφηκαν ή που εξακολουθούσαν να είναι προσβάσιμοι μέχρι τις κυβερνήσεις που ανοίγουν οικονομικά στοιχεία για φορολογικούς σκοπούς ή τους τρόπους διαχείρισης ξένων επενδύσεων σε έργα όπως το Open Trials που ανοίγουν δεδομένα κλινικών δοκιμών έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ενημερώνονται για το ποια φάρμακα ελέγχονται για την αποτελεσματικότητά τους απέναντι σε ιούς όπως ο Έμπολα και ο Ζίκα.

Επιπροσθέτως, ο Stephen Ladek και ο Pavel Richter συζητούν και μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν α) πιθανή κατάχρηση των ανοικτών δεδομένων, β) τον ρόλο του πολιτιστικού πλαισίου στα ανοικτά δεδομένα και γ) της τρέχουσας κατάστασης των ανοικτών δεδομένων παγκοσμίως όπως μετριέται από το Open Data Barometer και το Global Open Data Index.

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Aidpreneur για περισσότερες πληροφορίες:

Πηγή: Συνεντεύξεις, Διεθνές Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top