Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στο OK Greece: “Ευκαιρία της ανθρωπότητας να συμμετέχει δημοκρατικά στην παραγωγή Γνώσης και Τεχνολογίας”

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, καλεσμένος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα των Τμημάτων Μαθηματικών και Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών, ο Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο MIT, έδωσε την περασμένη Τετάρτη (17/01) διάλεξη στο Τμήμα Μαθηματικών, με τίτλο “High Dimensional Distribution Testing”.

Η διάλεξη είχε σεμιναριακό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Μαθηματικού, παρουσία μεγάλου αριθμού φοιτητών, αλλά και ακαδημαϊκών που κατέκλυσαν τον χώρο για να παρακολουθήσουν από κοντά τον διακεκριμένο Έλληνα επιστήμονα, γνωστό παγκοσμίως για το κατόρθωμά του να λύσει τον μαθηματικό «Γρίφο του Τζον Νας», ο οποίος παρέμενε άλυτος επί έξι δεκαετίες.

Το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος (OK Greece) έδωσε το «παρών» στην διάλεξη του Δρ. Δασκαλάκη, μετά το τέλος της οποίας ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και διδάσκων του Τμήματος Μαθηματικών Δρ. Χαράλαμπος Μπράτσας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγα λεπτά με τον προσκεκλημένο Καθηγητή του MIT. Ο Δρ. Μπράτσας σύστησε στον Δρ. Δασκαλάκη το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης, κάνοντας ειδική αναφορά στο ελληνικό παράρτημα και το έργο της ομάδας του, επισημαίνοντας την συμβολή του Ιδρύματος σε ζητήματα προώθησης των αξιών γύρω από τα Ανοικτά Δεδομένα, στους τομείς της Ανοικτής Γνώσης, της Ανοικτής Διακυβέρνησης, της συμμετοχικότητας, της διαφάνειας.

Ο Δρ. Δασκαλάκης, μάλιστα, προχώρησε στη συνέχεια και σε μία σειρά δηλώσεων, αποκλειστικά για χάρη του OK Greece, σχετικών με την σημασία των Ανοικτών Δεδομένων και το κατά πόσο μπορούν να συμβάλλουν στο εγχείρημα του Artificial Intelligence, με το οποίο ο ίδιος ασχολείται ενεργά, καθώς και για την προάσπιση των προσωπικών δεδομένων σε ένα ελεύθερο, αλλά «απειλούμενο» web.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την σημασία της «ανοικτότητας» στον τομέα του Artificial Intelligence, ο Δρ. Δασκαλάκης δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό με τις εξελίξεις που σημειώνονται τώρα στην τεχνολογία, να είναι προσβάσιμη όλη η πρόοδος, ειδικά στην τεχνητή νοημοσύνη προσβάσιμη σε όλους και πρέπει όλοι να το διασφαλίσουμε αυτό». Μιλώντας για την τεχνολογία, την πρόοδο που καταγράφεται σε διάφορους τομείς και την σημαντικότητα του να παραμένει όλη αυτή η πρόοδος «ανοικτή» και «ελεύθερη» για όλους, ο ίδιος τόνισε: «Η πρόοδος αυτή (σσ. τεχνολογική) είναι η ευκαιρία της ανθρωπότητας να συμμετέχει δημοκρατικά στην παραγωγή Γνώσης και Τεχνολογίας, και γι’ αυτό το λόγο πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση στη γνώση. Αν δεν υπάρχει πρόσβαση στην γνώση, τότε φοβάμαι ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης από κράτη, εταιρείες, που θα την χρησιμοποιήσουν για ιμπεριαλιστική-καπιταλιστική επιβολή».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι παγκόσμιοι κολοσσοί, που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, όπως η Google, το Facebook κ.α., συλλέγουν προσωπικά δεδομένα χρηστών –ακόμη και με τη συγκατάθεσή τους, και ενδεχομένως τα εκμεταλλεύονται για ιδιωτικούς τους σκοπούς, ο Δρ. Δασκαλάκης ανέφερε: «Δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο, αν η Google και οι άλλοι «γίγαντες» της Πληροφορικής κρατούν τη γνώση για τους ίδιους. Για παράδειγμα, υπάρχει μία πολύ διαδραστική σχέση των εταιρειών αυτών με τον ακαδημαϊκό χώρο και μεγάλο μέρος από την τεχνολογία που οι ίδιες κατέχουν είναι προσβάσιμη σε σημαντικό βαθμό, προς το παρόν, ακόμη και στον χρήστη».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον βαθμό εξάπλωσης της προσωποποιημένης πληροφόρησης που λαμβάνουν οι χρήστες μέσω διαδικτύου και μέσω κοινωνικών δικτύων, στα οποία είναι ενεργοί, -φαινόμενα “Filter Bubble” / “Echo Chamber”, και την χρήση των προσωπικών δεδομένων χρηστών, ο Δρ. Δασκαλάκης δήλωσε ότι «ναι, υφίσταται παραγωγή τέτοιου είδους τεχνολογίας, αλλά το κατά πόσο γίνεται άμεση χρήση των δεδομένων του χρήστη, αυτό είναι ασαφές». «Κάπου βρίσκεται στα ψιλά γράμματα, αλλά δεν είναι πολύ καθαρό το πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα μας από αυτές τις εταιρείες και κάποιος πιο ξεκάθαρος τρόπος να το αποδείξουμε αυτό ή κάποιες εναλλακτικές λύσεις στην πολιτική χρήσης των πληροφοριών μας, θα βοηθούσαν σίγουρα όλους μας στο να είμαστε πιο κατατοπισμένοι», κατέληξε ο ίδιος.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ενημερώθηκε ακόμη από τον Δρ. Μπράτσα για τη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με την Ανοικτή Γνώση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 2018 από το Open Knowledge International, με την υποστήριξη του OK Greece, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για τις εργασίες της Συνόδου και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από αυτή.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top