OK Greece και Intelspace παρουσιάζουν τις εφαρμογές του OpenBudgets.eu σε ειδικούς του τομέα των δεδομένων

Στο πλαίσιο της φάσης των δοκιμαστικών «πιλότων» που διεξάγονται μέχρι και το Φθινόπωρο του 2017 και αφορούν τις εφαρμογές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου προγράμματος Horizon2020 του OpenBudgets.eu, σχετικά με τα στοιχεία προϋπολογισμών ευρωπαϊκών Δήμων, μεταξύ του οποίου και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η εταιρεία Πληροφορικής Intelspace και το  Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος (OK Greece), παρουσίασαν την περασμένη Τετάρτη, στα γραφεία της πρώτης, την εργαλειοθήκη που είναι ήδη έτοιμη, σε ειδικούς λογισμικού και ειδικούς του τομέα των δεδομένων.

Από την Intelspace, ο κ. Ευάγγελος Κοψαχείλης μίλησε για τη σημασία του να αξιολογηθούν από experts του κλάδου οι εφαρμογές και κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες συνεργάτες της εταιρείας που έδωσαν το «παρόν» στην παρουσίαση να προχωρήσουν σε τυχόν παρατηρήσεις και σχόλια που θα βοηθήσουν την βελτίωση των εργαλείων και θα βοηθήσουν το έργο.

Την παρουσίαση των εφαρμογών και της μεθοδολογίας, κάτω από την οποία αναπτύχθηκαν, πραγματοποίησε εκ’ μέρους του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος (OK Greece) ο Open GLAM Greek Community Coordinator και Developer του Ιδρύματος κ. Σωτήρης Καραμπατάκης. Ο κ. Καραμπατάκης προχώρησε σε μία αναλυτική παρουσίαση της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε, αλλά και του τρόπου που λειτουργεί η κάθε εφαρμογή – ανάμεσα στις οποίες οι Δείκτες Απόδοσης (Key Performance Indicators-KPI), η πλατφόρμα Indigo, τα Microsites, και το εργαλείο Συμμετοχικού Προϋπολογισμού (Participatory Budget)- αναφέρθηκε στον σκοπό που αναπτύχθηκε καθεμιά από αυτές, καθώς και στην αξία που έχουν ως εργαλεία στα χέρια ενός Δήμου, αλλά και των πολιτών και δημοσιογράφων.

Ο κ. Καραμπατάκης παρουσίασε το περιβάλλον της κάθε εφαρμογής και μίλησε στους ειδικούς προσκεκλημένους της παρουσίασης τόσο για περιβάλλον που δουλεύει ο χρήστης, ο οποίος δυνητικά μπορεί να είναι πολίτης, όσο και για το περιβάλλον του διαχειριστή, ο οποίος θεωρητικά θα είναι κάποιο στέλεχος του Δήμου. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, έγινε σαφές, ότι το δυναμικό περιβάλλον των εφαρμογών, επιτρέπει στην παραμετροποίησή τους στις εκάστοτε ανάγκες, πλήθος οπτικοποιήσεων και αναλύσεων των δεδομένων που παρέχονται, συγκρίσεις και προβλέψεις ακόμη και μεταξύ διαφορετικών Δήμων και των οικονομικών τους στοιχείων, διαμοιρασμό των πληροφοριών αυτών και μάλιστα όλες οι λειτουργίες αυτές με απλά και κατανοητά βήματα στον καθένα.

Επιπλέον, ο κ. Καραμπατάκης αναφέρθηκε σε μία σειρά use cases και τεστ αξιολόγησης που έχουν πραγματοποιηθεί με δημοσιογράφους, σχετικά με την διαφάνεια και την συμμετοχικότητα σε δημόσιους προϋπολογισμούς.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, ο κ. Κοψαχείλης παρουσίασε μία σειρά από παραδείγματα του πώς ανταποκρίθηκαν οι εφαρμογές του OpenBudgets.eu πάνω στα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Θεσσαλονίκης και ζήτησε από τους ειδικούς του τομέα που παρευρέθηκαν να κάνουν το δικό τους σχόλιο, ως κλείσιμο της ημέρας.

Τα σχόλια που πραγματοποιήθηκαν ήταν πολύ ενθαρρυντικά και θετικά για τη συνέχεια, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να κάνει λόγο για πολύ ενδιαφέροντα εργαλεία που επιτρέπουν στους πολίτες να έχουν ενεργή συμμετοχή και γνώση στα οικονομικά δεδομένα ενός Δήμου. Το κομμάτι της σύγκρισης δεικτών μεταξύ Δήμων και η δυνατότητα παραμετροποίησης των εργαλείων στις ανάγκες του κάθε Δήμου διακριτά, επίσης εκτιμήθηκε πολύ θετικά, ενώ τέλος ενδιαφέρον υπήρξε το γεγονός ότι πολλοί εκ’ των ειδικών που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις εφαρμογές, μίλησαν για ένα πλήρες, λειτουργικό και φιλικό προς τον χρήστη πακέτο εργαλείων.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top