Το Open Data Day 2018 πλησιάζει: τι συμβαίνει στον χάρτη;

Του Lieke Ploeger

Το Open Data Day (Ημέρα Ανοικτών Δεδομένων) απέχει μόλις μερικές εβδομάδες: το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, ομάδες από όλο τον κόσμο φιλοξενούν ομιλίες, hackathons, συνέδρια, εργαστήρια και άλλες συναντήσεις, για να γιορτάσουν τα οφέλη που απορρέουν από τα ανοικτά δεδομένα στις κοινότητές τους. Στο επίκεντρο φέτος εντοπίζονται τέσσερα βασικά θέματα: ανοικτή επιστήμη και ανοικτά ερευνητικά δεδομένα, παρακολούθηση ροών δημοσίων χρημάτων και σύναψη ανοικτών συμβάσεων, ανοικτή χαρτογράφηση, και ανοικτά δεδομένα για ισότιμη ανάπτυξη. Συνολικά, 156 εκδηλώσεις έχουν προστεθεί μέχρι τώρα στον χάρτη του opendataday.org: σε αυτό το ιστολόγιο, μπορείτε να βρείτε μια επιλογή κάποιων εξ’ αυτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Εάν η εκδήλωσή σας δεν βρίσκεται ακόμη στο χάρτη, μπορείτε να την προσθέσετε εδώ!

Αφρική

Αμερική
  • ΗΠΑ: Χαρτογράφηση κρίσεων για την Ημέρα Ανοικτών Δεδομένων: Σε καταστάσεις κρίσης, όπως σεισμοί, τυφώνες, χιονοστιβάδες και επιδημίες, η κατοχή επικαιροποιημένων ψηφιακών χαρτών μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Δυστυχώς, πολλά μέρη του κόσμου εξακολουθούν να χαρτογραφούνται ελάχιστα, παρεμποδίζοντας τις όποιες προσπάθειες προσφοράς βοήθειας (σε περιπτώσεις κρίσεων). Σήμερα, πλατφόρμες, όπως το OpenStreetMap επιτρέπουν κυριολεκτικά σε οποιονδήποτε διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο να βοηθήσει. Η ομάδα του “Code of BTV”, σε συνεργασία με την Ανθρωπιστική Ομάδα του Πανεπιστημίου του Vermont (UVM) και του OpenStreetMap, φιλοξενεί μια εκδήλωση κατάρτισης, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να μάθουν πώς να συμβάλλουν ουσιαστικά σε οποιαδήποτε καταστροφή παγκοσμίως.
  • Κολομβία: #RallyColombia: Το Υπουργείο Οικονομικών και Δημοσίων Πιστώσεων, το Υπουργείο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το Εθνικό Τμήμα Σχεδιασμού, η Γραμματεία Διαφάνειας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης της Κολομβίας συμμετέχουν την ημέρα αυτή με το να φέρουν πιο κοντά τους πολίτες, με τις αρχές και τη χρήση ανοικτών δεδομένων. Το #RallyColombia επιδιώκει να μετατρέψει τους συμμετέχοντες σε κοινωνικούς θεατές δημόσιων έργων και πρεσβευτές της αλλαγής μέσω της χρήσης ανοικτών δεδομένων. Το #RallyColombia αποτελείται από την επίσκεψη, την τεκμηρίωση και την αναφορά, σχετικά με την πρόοδο και την εκτέλεση μεγάλου αριθμού δημόσιων έργων, που αφορούν αθλητικές υποδομές, κεντρικούς και τριτογενείς δρόμους.

Ασία
  • Κιργιστάν: Hackathon Δημοσιογραφίας Δεδομένων: #HackPoverty. Πώς θα ξεπεραστεί η φτώχεια στο Κιργιστάν και ποια είναι τα κύρια αίτιά της; Τι πρέπει να γίνει για να ζει καλύτερα ο κόσμος στην χώρα; Είναι δυνατόν να μειωθούν τα κόστη και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά; Αυτή η εκδήλωση θα σας βοηθήσει να βρείτε απαντήσεις σε αυτές και άλλες ερωτήσεις χρησιμοποιώντας ανοικτά δεδομένα.
  • Ινδία: Γιορτή για την Ημέρα Ανοικτών Δεδομένων στο Bhubaneswar: Αυτή η συνάντηση φέρνει κοντά φοιτητές, ακαδημαϊκούς, προγραμματιστές και άλλους επαγγελματίες για να διερευνήσουν πώς τα Ανοικτά Δεδομένα μπορούν να είναι χρήσιμα στον επαγγελματικό τομέα, αλλά και τη ζωή τους και πώς μπορούν οι ίδιοι να συνεισφέρουν σ’ αυτό. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ένα εργαστήριο επεξεργασίας για την αύξηση των εγγραφών, που σχετίζονται με συγκεκριμένα περιφερειακά θέματα, στο Wikidata, καθώς και την έναρξη ενός σχεδίου χαρτογράφησης για τη μελέτη της κατάστασης των περιθωριοποιημένων γλωσσών, ώστε οι τεχνολόγοι, οι μελετητές και οι γλωσσικοί αρχειοφύλακες σε όλο τον κόσμο να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διατήρηση των απειλούμενων γλωσσών.
Ευρώπη
  • Βέλγιο: Προς τον καθαρό αέρα με ανοικτά δεδομένα! Τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα είναι μια ισχυρή, απαραίτητη δύναμη που μας βοηθά να προχωρήσουμε προς τον καθαρό αέρα. Οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στη μέτρηση και τη χαρτογράφηση των επιπέδων ρύπανσης σε τοπικό επίπεδο: Το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης του Βελγίου διοργανώνει μια ολοήμερη εκδήλωση, που περιλαμβάνει ομιλίες και εργαστήρια σχετικά με τον τρόπο κατασκευής ενός αισθητήρα, καθώς και την ανάλυση, απεικόνιση και ερμηνεία δεδομένων, σχετικών με την ποιότητα του αέρα.
  • Λετονία: Dattack: Το θέμα του Dattack είναι η δημιουργική χρήση δεδομένων. Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανοικτές πηγές δεδομένων για δημιουργική οπτικοακουστική έκφραση; Πού να κοιτάξουμε για δεδομένα, ποιες είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, ποια εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν στη μετατροπή των δεδομένων σε οπτικές, ηχητικές και διαδραστικές εμπειρίες; Οι συμμετέχοντες πρόκειται να δημιουργήσουν ρεαλιστικά πρότζεκτ για το φεστιβάλ Staro Riga 2018 που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα το Νοέμβριο του 2018.
Ωκεανία
  • Νέα Ζηλανδία: Ανοικτά Δεδομένα, Ανοικτό Δυναμικό. Η εκδήλωση αυτή θα προωθήσει τα ανοικτά δεδομένα ως το μέλλον της ψηφιακής κυβέρνησης στη Νέα Ζηλανδία, εγκαινιάζοντας το Σχέδιο Δράσης Ανοικτών Δεδομένων, το οποίο θα περιγράφει την εφαρμογή της Χάρτας Ανοικτών Δεδομένων. Το υπουργικό συμβούλιο στη Νέα Ζηλανδία υπέγραψε τη Διεθνή Χάρτα Ανοικτών Δεδομένων το 2017, ακολουθώντας το παράδειγμα 17 ακόμη χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί επίσης η καινοτομία που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην χρήση ανοικτών δεδομένων.

Ελπίζουμε να εμπνευστείτε για να διοργανώσετε τη δική σας εκδήλωση, στις 3 Μαρτίου: για να σας βοηθήσουμε να προετοιμαστείτε, προσθέσαμε μια συλλογή από πηγές εκδηλώσεων εδώ και έναν οδηγό διοργανωτή εδώ. Επίσης, φροντίστε να προωθήσετε αυτό που κάνετε στα κοινωνικά μέσα, μέσω του hashtag #OpenDataDay!

Πηγή: ΟΚΙ

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top