Συγχαρητήρια επιστολή του DG ENER της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το OpEnergy

Στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, η ομάδα του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος (OK Greece) ταξίδεψε στις Βρυξέλλες ως μία εκ των δέκα φιναλίστ του  EU Datathon 2017, “Reusing European Union open data for jobs and growth – EU Open Data Portal Datathon”, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της τότε Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Υπηρεσίας Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο του EU Datathon, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και να αποδείξουν πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ανοικτά δεδομένα από δημόσιους φορείς για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων πολιτικών ή κοινωνικών προκλήσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.

Το OK Greece εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπο Μπράτσα και τα μέλη της ομάδας Δρ. Αναστασία Μαρτζοπούλου (Mechanical Engineer) και Κλεάνθη Κουπίδη (Data Scientist, Statistisian), παρουσίασε την πρότασή του με την επωνυμία “OpEnergy”,  η οποία εισάγει μια πλατφόρμα web εφαρμογών για στατιστική συγκριτική και προγνωστική ανάλυση με οπτικοποιήσεις, επάνω σε θέματα ενέργειας. Περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με την εφαρμογή και την παρουσία του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος στο Datathon μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ.

Η συμμετοχή του OK Greece στην διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία και η εφαρμογή συγκέντρωσε τα θετικά σχόλια των διοργανωτών και συμμετεχόντων, τόσο στο πλαίσιο της παρουσίασής της, όσο και μέσω των social media και των hashtag, που χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση της τελικής φάσης του Datathon.

Γεμάτη εμπειρίες και ικανοποίηση, η αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη με όρεξη και νέα σχέδια για την «επόμενη μέρα» της εφαρμογής. Στο πλαίσιο προώθησης του “OpEnergy” και της γνωστοποίησής του σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, η ομάδα του OK Greece απέστειλε ενημερωτική επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αρμόδιο Επίτροπο για Θέματα Ενεργειακής Ένωσης Maros Sefcovic, καλώντας τον να απαντήσει και σε ερωτήματα σχετικά με το μέλλον και τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης.

Μερικές ημέρες αργότερα, η απάντηση του Επιτρόπου διά του εκπροσώπου του κ. Dinko Raytchev εστάλη στο OK Greece:

«Αγαπητά μέλη της ομάδας OpEnergy,

 

εξ ονόματος του Αντιπροέδρου Sefcovic και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DG ENER), επιτρέψτε μου πρώτα από όλα να σας συγχαρώ για την συμμετοχή σας στους τελικούς του EU Datathon 2017!

 

Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίασή σας σε αυτό το γεμάτο κύρος γεγονός και επίσης δοκίμασα και μου άρεσε η εφαρμογή σας, η οποία χρησιμοποιεί μερικά από τα δεδομένα που έχουμε δημοσιεύσει στο EU Open Data Portal. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη χρήση των πηγών ανοικτών δεδομένων για την ενέργεια και το κλίμα, σε μία προσπάθεια να κατανοηθεί όλη η περιπλοκότητά τους, κι ακόμη να προβλεφθούν οι αναδυόμενες τάσεις και να αναπαρασταθούν τα αποτελέσματα σε ένα φιλικό προς το χρήστη και εύχρηστο γραφικά περιβάλλον για όλες τις επιχειρήσεις της ΕΕ και τους πολίτες.

 

Σχετικά με τα συγκεκριμένα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη όσον αφορά την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής Ενεργειακής Ένωσης με μια μελλοντική πολιτική για την αλλαγή του κλίματος, θα ήθελα να επισημάνω την Τρίτη Έκθεση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης (https: // ec.europa.eu/commission/publications/third-report-state-energy-union_en και τα σχετικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών στοιχείων για κάθε χώρα), καθώς και το πακέτο για την Καθαρή Ενέργεια (https://ec.europa.eu/energy/en/news/commission-proposes-new-rules-consumer-centred-clean-energy-transition).

 

Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, μαζί με αξιόπιστες ανοιχτές πηγές δεδομένων, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των καταναλωτών ενέργειας και στην ένταξή τους στο κέντρο των ενεργειακών αγορών του μέλλοντος. Τα εργαλεία αυτά θα βοηθήσουν τους καταναλωτές σε ολόκληρη την ΕΕ να έχουν καλύτερη επιλογή εφοδιασμού, πρόσβαση σε αξιόπιστα εργαλεία σύγκρισης τιμών ενέργειας και δυνατότητα παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε συνδυασμό με την αυξημένη διαφάνεια και καλύτερη ρύθμιση, τα εργαλεία αυτά θα προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες στην κοινωνία των πολιτών να εμπλακεί περισσότερο στο ενεργειακό σύστημα και να ανταποκριθεί στα συστήματα τιμολόγησης.

 

Όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει την ανοικτή πύλη δεδομένων, όπου η κύρια παραγωγή και απεικόνιση δεδομένων μεταξύ των οργάνων της Επιτροπής παρουσιάζονται ως μία ενιαία διαδικασία. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες στο κοινό πηγές δεδομένων, τις οποίες μπορείτε επίσης να βρείτε χρήσιμες (https://ec.europa.eu/energy/en/data-analysis).

 

Με θερμούς χαιρετισμούς,

 

Dinko Raytchev
Οικονομικός αναλυτής – ενεργειακών αγορών».

Το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στην Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον Επίτροπο Sefcovic για την ανταπόκρισή τους, με την δέσμευση αυτή να είναι μόνο η αρχή για το OpEnergy και την ενασχόληση του ελληνικού παραρτήματος με θέματα ενέργειας. Ακόμη, ευχαριστεί για ακόμη μία φορά όλα τα μέλη της ομάδας που εργάστηκαν για την υλοποίηση και την προώθηση της εφαρμογής και την συμμετοχή της στην τελική φάση του EU Datathon 2017.
 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top