“Στόχος η προώθηση της διαφάνειας” Global Legislative Openness Week 2017.

Στις 29 Νοεμβρίου 2017, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η ετήσια εκδήλωση του Global Legislative Openness Week 2017.  Η εκδήλωση που στόχο είχε να προωθήσει την διαφάνεια και την ανοικτότητα των συμμετοχικών διαδικασιών,  αποτέλεσε μια συνδιοργάνωση του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης (Open Knowledge Greece)  με το EveryPolitician ,το Vouliwatch και το Wikipedia UG Greece.

Η έναρξη του workshop, δόθηκε με την ομιλία του Προέδρου του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης, Δρ. Χαράλαμπο Μπράτσα, ενώ ακολούθησαν οι παρουσιάσεις και των υπόλοιπων οργανισμών που συμμετείχαν στην ημερίδα. Οι συμμετέχοντες είχαν ως στόχο τον  εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας και πιο συγκεκριμένα, τον εμπλουτισμό των Ελλήνων πολιτικών μέσω ανοικτών και εύκολα επαναχρησιμοποιήσιμων δεδομένων.

Ο  Σωτήρης Καραμπατάκης, (Developer & Data Scientist) ως κύριος καθοδηγητής του workshop Wikidata Editathon τόνισε ότι, σκοπός της εκδήλωσης ήταν να προωθηθεί ένα αίσθημα διαφάνειας μέσω της κοινής εμπειρίας των οργανωτών και του κοινού που αναπτύχθηκε στην εκδήλωση.

Οι συμμετέχοντες, χωρίς να προαπαιτείται καποια ιδιαίτερη γνώση πληροφορικής,  είχαν την δυνατότητα με την χρήση Η/Υ να επεξεργαστούν, να προσθέσουν ή και να διορθώσουν άρθρα-λήμματα  αναφορικά με τους Βουλευτές της παρούσας Βουλής των Ελλήνων. Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη ενώ, έντονο ήταν και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων αναφορικά με την διαδικασία και τη εύκολη διασύνδεση των δεδομένων της VouliWatch και των Wikidata μέσω της εφαρμογής Okfn Alignment.

Τέλος, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Open Government Partnership, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συζήτησης γύρω από το θέμα των πρωτοβουλιών της νομοθετικής ανοικτότητας σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξτε στο site ή στο Twitter χρησιμοποιώντας το hastag: #OpenParl17

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top